Etusivulle
Curriculum vitae

Gallery
Contact

 

English
Finnish

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eero Hiironen, vattens skulptör

Eero Hiironen (f. 1938) hör till de mest produktiva skulptörerna i Finland genom tiderna. Han kan, både kvantitativt och som sin tids tolkare, räknas till de mest betydelsefulla efterträdarna till Aimo Tukiainen och Wäinö Aaltonen ( Hannu Castrén, Taide 6 / 99). Uppemot 500 verk I offentliga samlingar samt över 40 skulpturala monument vittnar om hans status inom vår tids bildkonst.

Det viktigaste materialet för Hiironen är syrafast stål. Skulptören är oslagbar mästare inom sitt gebit när det gäller att bearbeta detta svåra material. Även brons, koppar och aluminium later sig formas till skulpturer och reliefer i konstnärens händer – som återspeglingar av finsk nature, årstider och framför allt vatten.

Redan i 30 år har den intagande finländska inlandssjön utgjort en inspirationskalla för Hiironen. Vid uttolkning av vattnets väsen och reflektioner bekänner sig Hiironen modigt vara en banbrytande förkunnare. En genomgripande insikt om vattnets - det rena vattnets – betydelse som livsvillkor för människan tvingar honom att skapa konstverk som vittnar om naturens skönhet och sårbarhet.

Republikens president beviljade Hiironen professorstitel år 1990.

“Dialogen mellan jord och vatten och ljuset – naturens konkreta ljus, solen – denna treeninghet dominerar och medverkar i stor grad till mina skapelser. Naturen i Mellersta Finland och hemsjön inverkar mest på mitt sätt att skulptera – iden till ett nytt arbete initieras i naturen”